• Start
  • Nieuws
  • VVBI-Najaarsbijeenkomst 2015 programma 3 november

VVBI-Najaarsbijeenkomst 2015 programma 3 november

Op 3 november organiseert de Vereniging voor Biometrie & Identiteit haar Najaarsbijeenkomst 2015 "Biometrie in grootschalige toepassingen". Het ochtendprogramma is voor leden. 's Middags staat ook open voor niet-leden. Je bent van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen Een aantal inspirerende en deskundige sprekers is bereid gevonden interessante en actuele onderwerpen te behandelen. Tiijdig aanmelden is noodzakelijk.

"Biometrie in grootschalige toepassingen"

Datum: dinsdag 3 november 2015
Locatie: Unisys, Tupolevlaan 1, 1119 NW Schiphol-Rijk
Kosten: Gratis toegang voor leden van de VVBI.
€ 35 (ter plaatse te voldoen) in alle andere gevallen.
Registratie: Opgave vooraf bij de secretaris van de VVBI (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
VVBI-leden hebben voorrang, als het maximum aantal deelnemers overschreden wordt.
Parkeren: Op het parkeerdek bij Unisys
Bestemd voor: Leden en andere geïnteresseerden uit het bedrijfsleven, kennisinstituten en overheid

Programma

10.30 Inloop en ontvangst van leden  
11.00 Presentaties VVBI-werkgroepen  
  - Technieken & Toepassingen Biometrie  
  - Wet- & Regelgeving Biometrietoepassing  
  - Forensische Biometrie Internationaal  
  - Biometrie & Identiteit Platform  
12.15 Lunch voor leden  
13.00 Inloop en ontvangst  
13.30 Opening en welkom Frank Boekel
Ruud Huijts
13.45 De Bio-PIN, een biologische pincode voor e-ID en privacybescherming Jaap Nietfeld
14.15 Biometrie is de belofte nabij Ronald Huijgens
14.45 Pauze  
15.15 Biometrie bij DJI, daar waar ketens samenkomen Henri Timmermans en Wil Vorage
15.45 Service of surveillance? Hoe burgers tegen nieuwe biometrische technologieën aankijken Liesbet van Zoonen
16.15 Afsluiting Ruud Huijts
16.30 Netwerkborrel  
17.30 Einde  

Presentaties en Sprekers

De Bio-PIN, een biologische pincode voor e-ID en privacybescherming

Enerzijds willen patiënten die meedoen met biomedische research dat hun privacy goed beschermd wordt, anderzijds willen wetenschappers die bijdragen aan (internationale) medische research projecten zo min mogelijk belemmerd worden door regelgeving. De Bio-PIN is ontwikkeld om in dezen de problemen rondom identiteit en privacybescherming op te lossen. Productie, eigenschappen en gebruik van de Bio-PIN zullen nader worden toegelicht.

Jaap Nietfeld is senior onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is biochemicus en pathobioloog, met meer dan 30 jaar ervaring in biomedische research en biotechnologie. Eén van zijn aandachtsgebieden betreft biobanken, die lichaamsmateriaal en gegevens van patiënten verzamelen voor biomedische research.

Biometrie is de belofte nabij

Biometrie is als techniek steeds meer volwassen geworden. Al jaren leven er hoge (en afkeurende) verwachtingen rondom biometrie. Ondertussen lijkt deze belofte eindelijk ingewilligd te kunnen gaan worden. Multimodale toepassingen van biometrie en self service zijn belangrijke ontwikkelingen. Mobiele toepassing zorgt waarschijnlijk voor de lang verwachte echte grote doorbraak van biometrie.

Ronald Huijgens is vanuit Unisys een specialist in biometrie, security en integratie, en als expert op deze gebieden betrokken bij diverse afgeronde en lopende projecten in Nederland en elders in Europa. Hij is ook bestuurslid van het voormalige Nederlands Biometrie Forum geweest.

Biometrie bij DJI, daar waar ketens samenkomen

Biometrie is belangrijk in justitiële inrichtingen. Biometrie wordt al meerdere jaren op grote schaal bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) toegepast. De rol en het belang van biometrische identiteitsvaststelling voor DJI en de strafrechts- en vreemdelingenketen wordt toegelicht. Er wordt stilgestaan bij de achterliggende periode, de huidige situatie en de toekomstverwachtingen. De recente ervaringen met de transitie van de Basisvoorziening Biometrie worden gedeeld.

Henri Timmermans en Wil Vorage werken al langere tijd bij DJI en beschikken samen over veel unieke kennis en ervaring. De nieuwe Basisvoorziening Biometrie hebben zij vanaf de tekentafel tot aan de ingebruikname meegemaakt. Henri heeft o.a. een praktijkachtergrond in het Gevangeniswezen en is vanaf 2006 bezig met biometrie binnen DJI en de ketens, terwijl Wil zijn sporen in de informatievoorziening verdiend heeft en sinds 2010 nauw betrokken is geraakt bij biometrie. Beiden zijn mede spelbepalers van de Basisvoorziening Biometrie bij DJI.

Service of surveillance?
Hoe burgers tegen nieuwe biometrische technologieën aankijken

Het gedrag van burgers is soms moeilijk te begrijpen: terwijl ze enthousiast worden over de nieuwste smartphone met vingerscan, zijn ze wantrouwend over het gebruik van vingerafdrukken in het paspoort. Waar komt die paradox vandaan? Lijdt iedereen eraan? Moet je proberen hem op te lossen? Deze en andere vragen stelde Liesbet van Zoonen in haar onderzoek over nieuwe vormen van identiteitsmanagement.

Liesbet van Zoonen is hoogleraar Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, leidde grootschalig internationaal onderzoek naar identiteitsmanagement en adviseert de Nederlandse en Engelse overheid op dit gebied.

Meld je aan als lid

Het lidmaatschap is bedoeld voor personen met interesse in de aspecten en facetten die spelen rondom biometrie en identiteit.

Lid worden kan door het aanmeldingsformulier in te vullen.

De jaarcontributie is slechts € 50.

Het lidmaatschap biedt o.a. gratis toegang tot de VVBI-bijeenkomsten.

Contact opnemen met de VVBI

E-mail

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Secretariaat (Ron van Troost)
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Webmaster (Ruud Huijts)

Postadres

  • Roestuin 48
  • 3343 CV Hendrik Ido Ambacht
  • Nederland

Bestuur