Skip to main content

Een verslag van de VVBI-bijeenkomst op de Maasvlakte

Maasvlakteplaza (achterzijde) met geparkeerde vrachtwagens

Het was me gelukt om op tijd aanwezig te zijn op de VVBI-najaarsbijeenkomst 2019. De locatie was echt top (trucker-stop) en een zeer aangename verassing in vergelijking tot de collegebanken en/of conferentieruimtes:

  • De presentatie over NEN was zeer informatief over de huidige standaarden die worden ontwikkeld en uitgebracht. Een verkorte presentatie over 2.4 KWA. Naar mijn mening denk ik niet, dat we echt een bijdrage zullen leveren in speciale werkgroepen voor de biometrie. Wat we wel kunnen doen, is in ons achter hoofd houden dat er nieuwe standaarden worden ontwikkeld omtrent biometrie ISO/IEC JTC 1/SC 27/37.
  • Misschien wel de meest interessante presentatie was van Clemens Willemsen over identificatie in de strafrechtketen. Hij is onlangs gepromoveerd op dit onderwerp en geeft ook les op de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richtte zich vooral op vaststelling van identiteit bij verdachten en vreemdelingen door de Politie en KMar. Op forensisch vlak zag ik wel heel veel overeenkomsten. Ik heb contactgegevens met hem uitgewisseld. Zijn website is clemenswillemsen.webs.com. Mocht je hem ooit willen uitnodigen voor een gastles, dan zou ik tegen hem zeggen dat hij bij hbo-studenten meer praktijkvoorbeelden moet gebruiken dan zijn resultaten uit zijn proefschrift.
  • Een heel ander voorbeeld is HSB, dat zich vooral focust op biometrische oplossingen in het buitenland, met name Afrika. Het was zeer leuk om te zien dat simpele toepassingen zoals een handafdruk mensen de gelegenheid geven tot stemmen en salaris in landen zoals Nigeria en Democratische Republiek Congo. Een ander voorbeeld is het aan banden leggen van uitgeven van SIM-kaarten om witwassen en terrorisme te voorkomen. Het is verplicht om iets van legitimatie te laten zien bij aankoop van een SIM-kaart.
  • 4LifeSupport is een initiatief waarbij het individu de rechten heeft over zijn eigen informatie en zelf bepaalt met wie zij/hij deze deelt. Het is vooral iets wat jongeren aanspreekt met Facebook en Google in het achterhoofd. Forensisch gezien niet heel relevant voor de opsporing omdat er nu nog weinig data is. Maar het ter beschikking stellen van medische informatie is wel interessant voor onderzoeken naar bijvoorbeeld SNP’s.
  • Secure Logistics was het bedrijf dat de bijeenkomst hostte. Zoals de presentator zelf al aangaf zou het meer een verkoop praatje worden, dan echt een wetenschappelijk onderbouwde presentatie. Het was goed om te zien dat dit bedrijf zich goed bewust is van de mogelijkheden en risico’s van digitalisering. Op de vraag of biometrie bijdraagt aan de veiligheid durfde hij geen antwoord te geven. Het is wel een middel om het criminelen wat moeilijker te maken.
  • De tour bij Rotterdam World Gateway (RWG) die later georganiseerd werd, gaf me voor mijn stageopdracht in ieder geval een beter beeld hoe de haven werkt. Een paar foto’s van de terminal, die ik met toestemming heb genomen, kan ik verwerken in de stageopdracht.
  • Ruud Huijts heb ik ook nog even kort gesproken. Hij was in ieder geval geïnteresseerd in de minor Biometrie. Een mevrouw van de vereniging bood me haar hulp ook nog aan, mochten we die nodig hebben met betrekking tot het netwerk. Verder denk ik ook dat bijeenkomsten zoals van de VVBI, een mooie toevoeging kunnen zijn voor studenten binnen de opleiding. Ik besprak dit nog met Ruud, en hij stond er ook voor open dat studenten welkom zijn, mits er plek is. Wat natuurlijk begrijpelijk is. Morgen zal ik dit bespreken met het bestuur van ForensX.
  • Verder was het een zeer bont gezelschap van mensen, vooral veel bedrijven en adviesbureaus. Er waren een paar mensen van overheidsinstellingen van MinVenJ en IND. Hier en daar mensen op de hoogte gesteld van de HvA en de minor. Volgens mij al met al een zeer geslaagde dag.

    Hopelijk heb je [Brenda Hendriks, red.] nu een beeld van de dag.

    Timo Meconi
    Student Forensisch Onderzoek
    Hogeschool van Amsterdam
    6 november 2019