bi•o•me'trie
(oorsprong in het Grieks)
de -, woord (vrouwelijk)
Wiskundige bewerking van metingen van biologische gegevens (volgens een woordenboek)
Onder biometrie worden echter verschillende begrippen verstaan, vaak met min of meer dezelfde inhoud. Zie bijvoorbeeld deze lijst.
Letterlijk genomen is biometrie de wetenschap die zich bezig houdt met het vaststellen (en analyseren) van meetbare gegevens van levende wezens in getallen, dus meetbare grootheden. Dat kan soms verwarring geven: een medisch analist kan worden gezien als een biometrie-expert. In de context veiligheid en beveiliging wordt de term biometrie iets anders gebruikt.
Wanneer is biometrie zinvol en gerechtvaardigd?
Biometrie dient juist en bewust toegepast te worden.
Zie 15 uitgangspunten voor zinvol en veilig gebruik van biometrie.
Uit 15 uitgangspunten voor zinvol en veilig gebruik van biometrie:
Informatie over biometrische toepassingen volgt nog.
Informatie volgt over over lichaams- en gedragskenmerken die in biometrie gebruikt (kunnen) worden.
Biometrie werkt volgens een vaststaand principe. Van een persoon worden eerst één of meerdere lichaams- of gedragskenmerken opgenomen (“enrolment”). Later, bijvoorbeeld bij identiteitscontrole, worden dezelfde kenmerken opnieuw opgenomen en vergeleken met de eerdere opname. Meestal worden de opgenomen patronen vereenvoudigd tot kleinere templates en deze onderling vergeleken. Men spreekt van verificatie bij 1-op-1 vergelijking en van identificatie bij 1-op-N vergelijking.
Het VVBI-lidmaatschap is voor personen met interesse in de aspecten en facetten rondom biometrie in identiteitsvastelling. Het lidmaatschap biedt meerdere voordelen, terwijl de contributie minimaal is.
Lid worden kan door het aanmeldingsformulier in te vullen.