Skip to main content

Voorjaarsbijeenkomst Biometrie en Identiteit op 10 april 2014

 

Uitnodiging voorjaarsbijeenkomst 2014

Op de tweede landelijke bijeenkomst van de VVBI kunnen deelnemers uit het bedrijfsleven, kennisinstituten en de overheid de ontwikkelingen in biometrie en identiteit met elkaar doornemen. Naast de Algemene Vergadering voor de leden is de bijeenkomst bedoeld om vakgenoten en andere geïnteresseerden onderling in contact te brengen.

Het bestuur van de VVBI nodigt u van harte uit om deel te nemen aan de voorjaarbijeenkomst 2014.

Datum: donderdagmiddag 10 april 2014
Locatie: Corckstraat 46, 3047 AC Rotterdam (pand Easy Secure)
Kosten: Gratis toegang voor leden van de VVBI.
€ 25,- (ter plaatse te voldoen) in alle andere gevallen.
Registratie: Opgave voor uiterlijk 8 april a.s. bij de secretaris van de VVBI (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) onder vermelding van eerste en tweede voorkeur van rondetafelgesprek.
Parkeren: Op het dak achter het pand via oprit aan de buitenkant te bereiken.

Programma

13.00 Inloop en welkom  
13.30 Algemene ledenvergadering VVBI Leden van VVBI
14:15 Pauze  
14.30 Plenaire start rondetafelgesprekken Inleider/gespreksleider
  Welke biometrische toepassingen wekken hoge toekomstige verwachtingen? Anton Kuip
  Biometrie op een kaart: (schijn)zekerheid? René Besselink
  Toename ID-fraude: hoe schiet biometrie te hulp? Jaap Kuipers
  Mobiele biometrie: een omwenteling in identificatie? Ruud van Munster
  Grootschalige biometrie bij VenJ: visie of fictie? Ruud Huijts
16.30 Plenaire terugkoppeling  
17.00 Borrel  
18.00 Einde  

N.B. aanmelden als lid kan via de website van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit.

Toelichting op de rondetafelgesprekken

De rondetafelgesprekken vinden tegelijkertijd plaats. U kunt dus slechts aan één gesprek deelnemen. Het aantal deelnemers aan een ronde tafel wordt beperkt tot maximaal ca. 9 personen. Er zijn inleiders en/of gespreksleiders voor de verschillende thema's. De gespreksleider zal het gesprek in goede banen te leiden. De deelnemers aan de ronde tafel bepalen in het gesprek zelf met elkaar de uiteindelijke inhoud.
De suggesties voor de thema's zijn:

Van welke biometrische toepassingen mogen wij veel verwachten?

Is biometrie volwassen? Kan iedereen het probleemloos gebruiken en ontstaan er geen fouten? Welke eisen moeten we aan biometrische systemen stellen? Wat moet er nog gebeuren? Zijn de bestaande biometriesystemen, vingerafdruk, handgeometrie, gezichtsherkenning, irisherkenning goed genoeg om mensen snel en betrouwbaar te herkennen of is 3D gezichtsherkenning of aderpatroonherkenning een beter alternatief?

Gespreksleider Anton Kuip heeft aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van RF ID labels, toegepast voor de herkenning van mensen, dieren en goederen. Hij is nu bij Nedap werkzaam als specialist in biometrische Identificatie. Anton Kuip was gedurende de periode 2003 tot 2007 de Nederlandse vertegenwoordiger in de ISO commissie SC37 Biometrics, voor internationale standaardisering van biometrische herkenning.

Biometrie op een kaart: (schijn)zekerheid?

Het gebruik van biometrie gebeurt vaak via centrale databases. Binnen de grenzen van de wet is dit toegestaan voor lokaal gebruik. Als de biometrische informatie op een informatiedrager, zoals bijv. een kaart, wordt geplaatst en door de eigenaar zelf aangeboden ter verificatie lijkt dit een goed alternatief. Klopt dat ook? Hoe stel je vast of de juiste biometrische informatie op de informatiedrager staat? Maak je hiermee het gebruik van biometrie gemakkelijker en veiliger? Welke eisen moeten aan deze oplossingen gesteld worden?

Gespreksleider René Besselink is sinds 2003 directeur van Secure Logistics en was in het verleden mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een grote biometrische applicatie voor gebruik in de logistiek, security en safety. Belangrijk aandachtspunt bij dit systeem is de combinatie van smartcard en biometrie en de relatie met de privacy wetgeving.

ID fraude neemt sterk toe, hoe schiet biometrie te hulp?

Bij eenvoudige transacties speelt identiteit meestal niet zo'n belangrijke rol. Nu we massaal digitaal zaken doen, is het aantrekkelijk om het digitale kanaal te misbruiken voor fraude. Overheid en bedrijfsleven zoeken naar oplossingen voor identiteitsfraude wat blijkt uit de nota "Identiteitsfraude: slim voorkomen, snel herstellen" en de "wetswijziging 12 maart... aanpak van fraude met identiteitsbewijzen". Biometrie biedt mogelijkheden voor betere vaststelling van de online identiteit, zeker nu biometrie onderdeel is van de consumentenelektronica. Wat zien we nu gebeuren en hoe gebruiken we biometrie verstandig?

Gespreksleider Jaap Kuipers is initiatiefnemer van het Platform Identity Management Nederland (PIMN) en heeft een goed overzicht over het ecosysteem van elektronische identiteiten. Is betrokken bij diverse nationale en internationale ontwikkelingen.

Mobiele biometrie: een omwenteling in identificatie?

Mobiele producten zoals smartphones zijn tegenwoordig uitgerust met een veelheid aan sensoren, variërend van bewegingsdetectie en GPS tot biometrische sensoren. Sommige experts zeggen dat de introductie van de Apple iPhone 5S een omwenteling betekent voor identiteitsmanagement. Is het echt zover? Wat zijn de eisen voor betrouwbare mobiele identificatie? Wat zijn de verschillen bij begeleid en onbegeleid gebruik? Tussen professioneel gebruik en gebruik thuis? Waar staat de techniek? Wat verwachten we in de nabije toekomst?

Gespreksleider Ruud van Munster is expert in beeldverwerking en biometrie. Hij werkt als docent Security Technology aan de Hogeschool Utrecht, waar hij momenteel een studentenproject "Authentication@Home" begeleidt, waarin de ICT security aspecten van thuis identificatie worden onderzocht. Daarnaast werkt hij als consultant voor BPI Services te Reeuwijk en Techshino Europe, een Chinese leverancier van biometrische oplossingen.

Grootschalige biometrie bij VenJ: visie of fictie?

Onder de vlag van het Minsterie van Veiligheid en Justitie wordt grootschalige biometrie in verschillende ketens bij meerdere overheidsinstanties toegepast. De strafrechtsketen en vreemdelingenketen zijn met biometrische identiteitsvaststelling nog volop in beweging. Een gezamenlijke VenJ-aanpak is mogelijk aanstaande. Is V en J op de goede weg? Wat zijn de effecten van de lopende biometrietrajecten? Wordt het tijd voor een gezamenlijke VenJ-aanpak biometrie? Wat vraagt dit van deelnemende overheidsinstanties en toekomstige leveranciers?

Gespreksleider Ruud Huijts is voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit. Hij is als senior consultant van Ordina gericht op het domein van openbare orde en veiligheid. Hij is al vele jaren betrokken bij de grootschalige biometrische ontwikkelingen in de justitiële inrichtingen, strafrechtsketen en vreemdelingenketen.