Skip to main content

Interessante inhoud op Najaarsbijeenkomst 2016 'Veiligheid'

Ontvangstruimte VVBI-najaarsbijeenkomst

De Najaarsbijeenkomst 2016 had een viertal sprekers met zeer interessante presentaties.  De Vereniging Voor Biometrie & Identiteit had dit keer als thema veiligheid ('security') gekozen. Vanuit totaal verschillende kanten werd het thema belicht. Het was een uitermate boeiende bijeenkomst voor de aanwezigen.

Documentveiligheid vandaag de dag - Harry Seebus

Harry Seebus tijdens VVBI-najaarsbijeenkomst 2016Een boeiende presentatie over een nieuwe techniek voor het ondertekenen van documenten. De techniek is indien gewenst ook zonder het gebruik van een database toepasbaar. Dit kan voordelen opleveren bij diverse toepassingen zoals veiligheid ('self supporting security') en zal de privacy beter garanderen.
De techniek houdt in, dat er een afbeelding van het document gemaakt wordt en in code wordt samengevat. Hierdoor is het meer dan een QR-code. Bij het aanmaken van de code wordt de kwaliteit bewust teruggebracht naar 70%. Bij het afdrukken en het kopiëren van de code is er altijd kwaliteitsverlies, waar door een kopie niet meer bruikbaar is. De adaptieve code is te lezen via een special app.

Heartbeat-ID: nieuwe telg aan het firmament – Roland Sassen

Roland Sassen tijdens VVBI-najaarsbijeenkomst 2016Een presentatie over een lopende ontwikkeling op het gebied van biometrie. Thinsia voert onderzoek uit naar het gebruik van de hartsignalen als biometrische identificatie. Hoewel deze techniek nog niet operationeel is en dus een "science fiction" indruk achterlaat, is het een kwestie van tijd tot de benodigde hardware en software ontwikkeld is. De eerste sensoren zijn al beschikbaar. De ontwikkeling is in 2004 gestart, maar pas in 2012 echt op gang gekomen.
De techniek van het hartsignaal is gebaseerd op de chaostheorie en gaat uit van de elektrische activiteit van het hart. De frequentie van de hartslag speelt geen rol voor een goede identificatie. Het hart is de enige spier in ons lichaam, die niet moe wordt. Dat komt doordat de hartslag in snelheid varieert en de hartspier alleen vet verbrandt.
Toepassingen zijn bekend. Bijv. de hartslag meten op afstand via straling, waardoor een snelle en eenvoudige identificatie kan plaatsvinden door simpelweg langs de sensoren te lopen. In de nabije toekomst kan het hartsignaal dan in de Cloud opgeslagen worden. Denk daarbij aan het gebruik bij sport en gezondheid, hart monitoring en gebruik boor bijv. login.

Forensisch biometrie-onderzoek – John Turfboer

John Turfboer tijdens VVBI-najaarsbijeenkomst 2016Deze presentatie gaf een beeld van het gebruik van HAVANK, het van oudsher bekende AFIS (Automated Fingerprint Identification System) systeem van de Politie. Forensisch onderzoek wordt steeds belangrijker. Het gebruik van biometrie is hierbij een volledig ingeburgerde techniek, waar ook veel in wordt geïnvesteerd. Er werd een duidelijk overzicht gegeven van de resultaten van het gebruik van o.a. vingerafdrukken en handpalmafdrukken bij het identificeren van personen op een plaats delict. Door de toegenomen ontwikkelingen van de software zijn er steeds sneller en betere resultaten. Ingegaan werd op de toegenomen vraag naar het verwerken van op de plaats delict gevonden sporen. Daarbij kunnen sporen met een iPad worden gefotografeerd en direct doorgezonden worden en gevalideerd. Dit gaat steeds sneller en betrouwbaarder.

Praktische worstelingen met ID-vaststelling – Hans de Moel

Hans de Moel tijdens VVBI-najaarsbijeenkomst 2016In deze presentatie werd ingegaan op de identiteitscontroles bij de grenspassages, met name op Schiphol. Deels is dit nog een handmatige zaak. Enkele frappante voorbeelden werden getoond van vervalsingen, maar ook van moeilijk te beoordelen paspoorten. Dit betrof o.a. eeneiige tweelingen, die soms erg moeilijk uit elkaar te houden zijn. Maar ook de veelheid van echtheidskenmerken van documenten, tot en met het gebruik van fantasie documenten zoals een niet- bestaande Europese Identiteitskaart kwamen aan bod.
Het streven is om de grenspassages zo snel en betrouwbaar mogelijk te maken, waarbij ook automatische grenspassage een goede optie zou zijn. Wetgeving en het ontbreken van internationale standaarden belemmeren echter de ontwikkelingen. Uiteindelijk zou zelfs een papieren document zoals een paspoort niet nodig hoeven te zijn als met biometrie direct alle gegevens opgehaald kunnen worden. Het is echter duidelijk, dat hiervoor intentioneel nog geen afspraken zijn en er hiervoor dus nog een lange weg te gaan is.