Skip to main content

Oprichting van VVBI op 25 januari 2013

| Ruud Huijts | Opinie
Aspecten en voorvallen rondom de oprichting van de Vereniging voor Biometrie en Identiteit

De aanloop

Op 31 oktober 2012 hield het Nederlands Biometrie Forum (NBF) haar laatste congres. Het ging over "Herbezinning op de toekomst van het NBF". De stichting had haar langste tijd gehad. Maar biometrie was nog steeds en steeds meer belangrijk, vonden vele aanwezigen. Meer opschuiven naar identiteitsmanagement was het gevoel. Staande de vergadering dienden zich vier enthousiastelingen aan, waaronder ik, die wilden gaan kijken of er vorm en inhoud aan een vereniging gegeven kon worden. Ik was stellig overtuigd, dat zo'n prachtig onderwerp als biometrie niet zo maar aan het lot overgelaten kon worden. Ik wilde dus wat doen. Maar waar was ik aan begonnen?

Het eerste overleg

Het NBF hield eind 2012 zoals verwacht op te bestaan. Frans van Kleef stelde als NBF-directeur voor om op 25 januari 2013 bij hem op kantoor bij elkaar te komen om over de nieuwe vereniging te praten. Frans was er die vrijdag, Anton Kuip was er en ik ook. René Besselink was verhinderd vanwege een operatie. Werner Roest moest op het laatste moment afschrijven vanwege ziekte. Ging dit een valse start worden?

Het overleg ging "gewoon" door. Vereniging voor Biometrie en Identiteit leek de aanwezigen wel een goede naam voor de vereniging. Bovendien was vvbi.nl nog als domeinnaam beschikbaar. Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid lag het meest voor de hand. Het zou gaan om kennisdeling en informatie-uitwisseling tussen (biometrie)professionals en geïnteresseerden door deze (virtueel) bij elkaar te brengen. De doelgroep werd bedacht te bestaan uit personen ui het bedrijfsleven, de overheid en research/wetenschap naast gebruikers van biometrie.

De taken waren snel verdeeld. Ik werd tot voorzitter gebombardeerd. Anton ging het secretariaat doen. René werd geacht een goede penningmeester te kunnen zijn. Werner kon zich ontfermen over events en sponsors. Vervolgacties werden benoemd en verdeeld, ook over de afwezigen. Het was een zeer constructief overleg en alles ging van een leien dakje. De Vereniging voor Biometrie en Identiteit was in oprichting! Maar ging het niet iets te snel? Wij misten immers twee medebestuursleden op de bijeenkomst.

Biometrie inspireert

Het verloop van het overleg op 25 januari 2013 en de uitkomsten waren voor René en Werner zeer acceptabel zou later blijken. Volgens mij hadden wij ook logische en nuttige stappen gezet. Maar als je ergens niet bij bent, kan je het toch anders beleven. Misschien was het ook niet verkeerd, dat wij als nieuw bestuur gelijk op de proef werden gesteld door de onverwachte situatie tijdens de vergadering. Blijkbaar vullen Anton, René , Werner en ik elkaar voldoende aan, wat prettig voor de samenwerking is.

Wat ons vieren volgens mij echter nog veel meer bindt, is onze voorliefde voor biometrie. Biometrie en identiteit(!) is een gigantische inspiratiebron. En ik hoop dat velen dit ook zo zullen voelen en daarmee de VVBI volwassen en succesvol zullen maken.

Ruud Huijts

Ruud is mede-oprichter en voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI). Hij is als zelfstandig onafhankelijk adviseur werkzaam vanuit SAMENZICHT Consultancy. Ruud heeft zich met (de organisatie van) biometrie en identiteit beziggehouden bij o.a.  Regiopolitie Amsterdam-Amstelland, Dienst Justitiële Inrichtingen en Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij is van mening, dat biometrie juist in het digitale tijdperk noodzakelijk is om personen betrouwbaar te herkennen zonder afbreuk aan privacy te doen. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.