Skip to main content

Vereniging Voor Biometrie en Identiteit bestaat 10 jaar

| Ruud Huijts | Opinie
De VVBI is op 25 januari 2023 precies 10 jaar geleden opgericht. Enerzijds is er in de VVBI weinig spectaculairs gebeurd en anderzijds heeft dit tot veel onderhoudende bijeenkomsten geleid.

De oprichting

De Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI) is opgericht op 25 januari 2013 door René Besselink, Ruud Huijts, Anton Kuip en Werner Roest. Aanleiding was het opheffen van de stichting Nederlands Biometrie Forum (NBF). Het bestuur van het NBF dacht o.a. dat de biometrie in voldoende mate uitontwikkeld was. De oprichters van de VVBI hadden hierover een afwijkende mening. We stonden aan de vooravond van allerlei biometrische toepassingen, was mijn beleving. Hoezo vooruitziende blik?

De ontwikkeling

De vier oprichters hebben zich de eerste jaren ingezet om de VVBI vorm en inhoud te geven. Anton Kuip en René Besselink hebben na vele jaren hun stokje overgedragen. Het bestuur bestaat momenteel uit vijf leden en er staan weer bestuurswissels aan te komen.
Arnout Ruifrok heeft zich in april 2013 als eerste bij de VVBI aangemeld. In alle jaren is het ledental langzaam naar ongeveer 70 personen gegroeid. Weliswaar niet zo veel (en minder dan gehoopt) maar wel allemaal gedreven kenniswerkers. Toepassing van biometrie is in Nederland (nog?) een relatief kleine wereld.
Frappant is, dat de contributie van de VVBI nog nooit verhoogd is in de afgelopen 10 jaar. Misschien nog wel opvallender is, dat de uitgangspunten en doelstelling recentelijk door de leden herbevestigd zijn. Als organisatie is de VVBI zeer stabiel gebleken, zelfs tijdens de coronapandemie. De vereniging heeft weliswaar zo’n twee jaar in een soort winterslaap verkeerd, maar het lijkt nu tijd om weer volledig te ontwaken.

DSC 7387 640

De bijeenkomsten

De jaarlijkse voor- en najaarsbijeenkomsten zijn de hoogtepunten van de VVBI:

20150426 vvbi DSC 6934

De opzet is simpel doch doeltreffend:

  • Breng VVBI-leden (en niet-leden) bijeen op een aantrekkelijke locatie.
  • Laat materiedeskundigen vertellen over hun bijdrage of rol in de wereld van biometrie en identiteit.
  • Zorg voor voldoende tijd en ruimte voor dialoog, discussie en netwerken.
  • Houd kosten laag door vriendelijke sponsoring van een gastvrije onderneming.
  • Regel zo mogelijk een bedrijfsbezoek als kers op de taart.

Achteraf beschouwd zijn alle bijeenkomsten geslaagd. Met gepaste trots kijk ik dan ook terug.

Het begin

De eerste Algemene Vergadering van de VVBI heeft op 10 april 2014 ingestemd om volledige rechtsbevoegdheid te verkrijgen. De tweede Algemene Vergadering heeft op 26 maart 2015 de statuten vastgesteld. Op 21 april 2015 zijn de laatste plichtplegingen bij de notaris afgerond.

Nederland bezit zo een heuse vereniging rijker die zich inzet om vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, kennisinstituten, overheid en burgers in staat te stellen onderling gegevens en informatie uit te wisselen en kennis te delen over biometrie en identiteit. Het bevorderen van het betrouwbaar en veilig gebruik van biometrie in al zijn verschijningsvormen was en is het doel van de VVBI. En deze vereniging bestaat vandaag de dag nog steeds! Tijd om het eerste jubileum op VVBI-wijze te vieren.

Ruud Huijts

Ruud is mede-oprichter en voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI). Hij is als zelfstandig onafhankelijk adviseur werkzaam vanuit SAMENZICHT Consultancy. Ruud heeft zich met (de organisatie van) biometrie en identiteit beziggehouden bij o.a.  Regiopolitie Amsterdam-Amstelland, Dienst Justitiële Inrichtingen en Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij is van mening, dat biometrie juist in het digitale tijdperk noodzakelijk is om personen betrouwbaar te herkennen zonder afbreuk aan privacy te doen. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.